علت درد گردن چیست؟
احتمالاً برای شما هم پیش آمده است که با درد ناراحت کننده گردن مواجه شوید و نتوانید حتی سر خود را تکان دهید . گردن درد می تواند به دلایل متعددی به وجود بیاید. اگر شما به طور مکرر دچار درد گردن می شوید با ما همراه شوید تا با علل درد گردن و درمان آن آشنا شویم.
درد گردن چیست؟
گردن از تعدادی مهره ساخته شده است که از جمجمه تا بالا تنه امتداد می یابد. دیسک ناحیه گردنی به جذب ضربه بین استخوان ها کمک می کند. استخوان ها رباط ها و عضلات گردن از سر محافظت می کنند و امکان حرکت کردن آن را فراهم می نمایند. وجود هرگونه ناهنجاری التهاب یا آسیب دیدگی می تواند باعث درد گردن یا سفتی و خشکی آن شود. در اکثر موارد افراد مختلف به علت نامناسب بودن حالت بدن یا استفاده بیش از حد از سر و گردن دچار درد این ناحیه و سفتی و خشکی آن می شوند.
گاهی اوقات درد گردن به علت آسیب دیدگی در حین ورزش به وجود می آید و فرد را دچار ناراحتی می کند. در اکثر موارد درد گردن یک اختلال شدید و حاد نیست و طی مدت چند روز بهبود پیدا می کند اما گاهی اوقات می تواند نشانه یک آسیب دیدگی یا بیماری جدی باشد و به توجه و مراقبت پزشکی نیاز داشته باشد.
علت درد گردن چیست؟
درد گردن یا سفتی و خشکی آن ممکن است به دلایل مختلف به وجود بیاید. برخی از این دلایل به شرح زیر می باشند:
- گرفتگی و خشکی عضلات گردن یک اختلال ناراحت کننده است که معمولا به علت انجام فعالیت جسمانی، حالت نامناسب بدن، قرار گرفتن گردن در حالت نامناسب در طول خواب یا نشستن به مدت طولانی و خم شدن گردن به سمت جلو رخ می دهد.
- گردن در مقایسه با سایر نقاط بدن بیشتر مستعد به آسیب دیدگی در تصادفات خودرویی، زمین خوردن یا در هنگام ورزش کردن است. در این حالت عضلات و رباط های گردن با قدرت بسیار زیادی از حالت طبیعی خود حرکت می کنند. در صورتی که استخوان های گردن دچار شکستگی شوند ممکن است طناب نخاعی نیز آسیب ببیند.
- گاهی اوقات درد گردن می تواند یکی از علائم حمله قلبی باشد البته معمولاً حمله قلبی با سایر علائم و نشانه ها از قبیل کوتاه بودن تنفس، عرق کردن، تهوع و استفراغ و دردناک بودن بازو و شانه همراه است. در صورتی که شما علاوه بر درد گردن با این علائم نیز مواجه شده اید حتما با پزشک اورژانس تماس بگیرید.
- مننژیت به التهاب بافت نازکی گفته می شود که اطراف مغز و طناب نخاعی را احاطه کرده است و افرادی که دچار مننژیت شده اند اغلب تب و سردرد را به همراه سفتی و خشکی گردن تجربه می کنند. ممکن است مننژیت باعث مرگ شود به همین دلیل مراجعه فوری به مرکز اورژانس ضروری است.
- آرتریت روماتوئید باعث بروز درد و تورم مفاصل و تشکیل زائده های استخوانی می شود هنگامی که این اختلال در ناحیه گردن رخ می دهد باعث بروز درد و ناراحتی خواهد شد.
- پوکی استخوان اختلالی است که باعث ضعیف شدن استخوان ها و شکستگی های کوچک می شود و اغلب استخوان های دست و زانو را درگیر می نماید اما می تواند در ناحیه گردن نیز به وجود بیاید.
- فیبرومیالژی باعث بروز درد شدید در تمام عضلات سراسر بدن به ویژه عضلات ناحیه گردن و شانه می شود.
با بالا رفتن سن و رسیدن به دوران پیری دیسک های ناحیه گردن تحلیل می روند که این امر باعث باریک شدن فضای بین مهره ها می شود و فشار زیادی را به مفاصل گردن وارد می کند و بیمار درد زیادی را در ناحیه گردن تحمل خواهد کرد. - گاهی اوقات یک دیسک به علت تروما یا آسیب دیدگی تحلیل می رود و فشار زیادی را بر طناب نخاعی یا ریشه اعصاب وارد می کند که به این اختلال فتق دیسک ناحیه گردن گفته می شود و باعث بروز درد می گردد.
- شکستگی کانال نخاعی گردن نیز به علت تنگ شدن کانال نخاعی به وجود می آید و باعث می شود به طناب نخاعی یا ریشه اعصاب مهره ها فشار وارد شود. این اختلال می تواند به علت آرتریت یا سایر انواع بیماری ها به وجود بیاید و منجر به بروز التهاب دائمی شود.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که علائم و نشانه های درد گردن بیش از یک هفته طول کشید مراجعه به پزشک ضروری است. در صورتی که شما با علائمی از قبیل درد شدید گردن بدون دلیل مشخص، وجود توده در گردن، تب، سردرد، متورم شدن غدد، تهوع و استفراغ، اختلال در تنفس یا بلعیدن مواد غذایی، بی حسی، سوزن سوزن شدن و درد انتشار دهنده به بازوها، ناتوانی در تکان دادن دست یا بازو، ناتوانی در دست زدن به قفسه سینه یا اختلال عملکرد مثانه و روده مواجه شدید باید فوراً به پزشک مراجعه نمایید.
درد گردن چگونه تشخیص داده می شود؟
هنگامی که شما به علت درد گردن به پزشک مراجعه می کنید در ابتدا از شما در خصوص علایم و نشانه هایی که دارید سوال می پرسد سپس به بررسی سابقه پزشکی و انجام معاینه جسمانی می پردازد. در صورتی که از هر گونه داروی مسکن یا مکملی استفاده می کنید حتما به پزشک خود اطلاع دهید. هرگونه سابقه زمین خوردن، تصادف یا ضرب دیدگی را با پزشک خود در میان بگذارید زیرا درمان درد گردن به علت بروز آن بستگی دارد.
ممکن است پزشک علاوه بر انجام معاینه جسمانی درخواست انجام آزمایش خون، عکس برداری توسط اشعه ایکس، اسکن ام آر آی، سی تی اسکن، الکترومیوگرافی و پانکچر لومبر را بدهد تا بتواند به طور دقیق علت درد ناحیه گردن را تشخیص دهد. عکس برداری از گردن می تواند اطلاعات دقیقی را در خصوص وجود هرگونه ناهنجاری در بافت های نرم این ناحیه و مهره ها در اختیار پزشک قرار دهد به این ترتیب پزشک می تواند به ارزیابی رباط ها، تاندون ها و استخوان های این قسمت بپردازد.
درد گردن چگونه درمان می شود؟
روش های متعددی برای درمان درد گردن وجود دارد که پزشک با توجه به علت بروز درد استفاده از آنها را به بیمار توصیه خواهد کرد. در بخش زیر به این روش های متداول در درمان درد گردن شانه می کنیم:
- استفاده از کمپرس سرد و گرم می تواند به تسکین درد گردن کمک کند. برای این کار می توانید مقداری آب گرم را درون کیسه آب گرم بریزید و آن را روی گردن خود بگذارید یا آنکه مقداری یخ را درون یک کیسه پلاستیکی ریخته و سپس درون حوله قرار دهید و روی گردن بگذارید تا به تدریج در این قسمت تسکین پیدا کند.
- مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب از قبیل استامینوفن و پروفن می تواند به تسکین درد کمک کند اما گاهی اوقات علت درد گردن گرفتگی عضلات آن است که در این حالت پزشک به تجویز شل کننده های عضلانی می پردازد. در صورتی که بیمار با درد بسیار زیادی مواجه شده باشد پزشک مصرف مسکن های مخدر را برای او تجویز خواهد کرد.
- کورتیکواستروئیدها به صورت خوراکی و تزریقی برای کاهش التهاب مفاصل و عضلات ناحیه گردن مورد استفاده قرار می گیرند و باعث تسکین درد بیمار می شوند. برای درمان مننژیت عفونت گردن پزشک به تجویز آنتی بیوتیک ضد قارچ و ضد ویروسی می پردازد و این داروها به صورت وریدی به بدن بیمار تزریق می شوند.
- متخصص فیزیوتراپی می تواند به کمک تمرینات ورزشی مخصوص گردن به تسکین درد این ناحیه و رفع سفتی و گرفتگی آن بپردازد و دامنه حرکات آن را بهبود ببخشد. در صورتی که بیمار دچار اسپنوندیلوز ناحیه گردن شده باشد علاوه بر کشش عضلات ناحیه گردن، پزشک استفاده از گردن بند نرم طبی را برای بهبود درد این قسمت توصیه خواهد کرد تا به تدریج عضلات گردن و قوی شود و دامنه حرکات این بخش بهبود پیدا کند.
- گاهی اوقات از روش های درمانی مکمل در کنار سایر روش های درمانی استفاده می شود تا درد گردن کاهش پیدا کند. به عنوان مثال ممکن است پزشک استفاده از ماساژ درمانی، طب سوزنی، بیوفیدبک و تزریق در نقاط ماشه ای را برای درمان درد میوفاسیال تجویز کند.
- در برخی موارد که درد گردن به سایر روش های درمانی پاسخ نداده باشد یا آنکه بیمار دچار فتق یا پارگی دیسک شده باشد پزشک انجام عمل جراحی را پیشنهاد خواهد کرد و به اصلاح اختلال ایجاد شده می پردازد.
چگونه می توان از بروز درد گردن پیشگیری کرد؟
همیشه نمی توان از بروز درد گردن پیشگیری کرد زیرا اغلب درد این ناحیه به علت بالا رفتن سن به وجود می آید اما می توان با انجام برخی حرکات یا رعایت برخی موارد از آسیب دیدگی یا ضرب دیدگی گردن جلوگیری کرد. در بخش زیر به این نکات حائز اهمیت اشاره می کنیم:
- حالت صحیح بدن خود را حفظ کنید و اگر قصد دارید به مدت طولانی مقابل کامپیوتر بنشینید و دچار کشش و درد عضلات ناحیه گردن نشوید سعی کنید فاصله چشم و صفحه مانیتور را به خوبی تنظیم کنید و در فواصل زمانی مشخص از روی خود بلند شوید و کمی راه بروید.
- از میزان استرس و تنش روحی خود بکاهید زیرا استرس باعث گرفتگی و سفتی عضلات می شود.
- با پزشک خود در خصوص بهترین حالت ممکن برای خوابیدن مشورت کنید. ممکن است پزشک به شما توصیه کند که به صورت دمر نخوابید یا آنکه بالش خود را عوض کنید تا در هنگام خواب گردن شما در وضعیت بهتری قرار بگیرد.
- در هنگام انجام فعالیت جسمانی از وسایل مخصوص مراقبت از بدن استفاده کنید تا از وارد شدن آسیب به سر و گردن جلوگیری گردد.
- در هنگام رانندگی حتما کمربند خود را ببندید تا در صورت بروز هر گونه تصادف احتمالی از گردن شما محافظت شود.
- در هنگام شنا کردن مراقب باشید و از شیرجه زدن درون استخر خودداری کنید.
- در هنگام راه رفتن بدن خود را در بهترین حالت ممکن قرار دهید زیرا راه رفتن به صورت نادرست باعث می شود که به عضلات بدن فشار بسیار زیادی وارد شود.
- محیط منزل خود را از وسایلی که ممکن است باعث زمین خوردن شما شود پاک کنید تا ریسک بروز آسیب دیدگی احتمالی به حداقل برسد.
اگر شما از درد گردن رنج می برید دچار مشکلات گردن شده اید متخصصان توانمند ما می توانند برای تسکین درد و مشکلات احتمالی ناحیه گردن از قبیل فتق یا پارگی دیسک به شما کمک کنند. رفع درد گردن به شما برای داشتن یک زندگی لذت بخش کمک خواهد کرد و به این ترتیب می توانید به راحتی به انجام فعالیت های دلخواه خود بپردازید.
مترجم: لیلا عبدالملکی