کمر درد و ناتوانی حرکتی
کمر درد یکی از شایع ترین دلایل مراجعه افراد به پزشک و مرخصی گرفتن از محل کار است زیرا می تواند باعث بروز ناتوانی حرکتی شود. همه افراد حداقل یک بار در زندگی خود دچار کمر درد می شوند. کمر درد یکی از دلایل اصلی ناتوانی حرکتی در سراسر جهان محسوب می شود. خوشبختانه می توان از بروز درد کمر پیشگیری کرد یا آنکه به تسکین آن کمک نمود. در صورتی که نتوان از درد کمر جلوگیری کرد با بهره گرفتن از برخی روش های درمانی خانگی ساده و توجه به مکانیسم صحیح بدن می توان طی مدت چند هفته به بهبود کمر درد خود کمک کرد. به ندرت انجام عمل جراحی برای درد کمر ضروری خواهد بود.
علائم و نشانه های کمر درد شامل چه مواردی است؟
علائم و نشانه های کمر درد شامل درد عضلانی، درد تیر کشنده و ناتوان کننده، انتشار درد به پاها، بدتر شدن درد در هنگام خم شدن و برداشتن اشیا و ایستادن یا راه رفتن و بهبود درد در هنگام لم دادن است. شدت بروز علایم ممکن از همه افراد یکسان نباشد یا آنکه هر فرد این علائم را به صورت متفاوتی احساس کند.
در برخی از افراد کمر درد باعث اختلال در راه رفتن و حتی انجام امور روزمره می شود به نحوی که فرد برای انجام فعالیت های شخصی خود به کمک دیگران و اعضای خانواده نیاز خواهد داشت. در صورتی که شما دچار این علائم شده اید بهتر است هرچه زودتر به پزشک مراجعه کنید و به دنبال درمان و یافتن علت درد کمر خود باشید.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
معمولاً در اکثر موارد کمر درد به تدریج و به کمک درمان های خانگی و خود مراقبتی طی مدت چند هفته بهبود پیدا می کند. در صورتی که کمر درد شما طی مدت چند هفته بهبود پیدا نکرد حتماً به پزشک مغز و اعصاب مراجعه کنید. در برخی موارد نادر کمر درد می تواند نشان دهنده یک اختلال جدی باشد. در صورتی که کمر درد باعث بروز مشکل در عملکرد روده و مثانه شده باشد، یا اینکه با تب همراه باشد، یا آنکه کمر درد به علت زمین خوردن یا ضرب دیدگی به وجود آمده باشد باید فورا به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که کمر درد شما شدید است و با استراحت کردن بهبود پیدا نمی کند، در صورتی که کمر درد به یک یا هر دو پا انتشار یافته و زیر زانو را نیز درگیر کرده است، در صورتی که باعث ضعف بی حسی یا سوزن سوزن شدن در یک یا هر دو پا شده است و منجر به کاهش بدون دلیل وزن شده باشد مراجعه به پزشک الزامی است.
افرادی که سابقه استفاده از استروئید را دارند، افرادی که به الکل و مواد مخدر اعتیاد شدید دارند یا در گذشته سابقه ابتلا به سرطان را داشته اند و پس از سن ۵۰ سالگی دچار کمر درد شده اند باید با پزشک خود مشورت کنند.
علل کمر درد چیست؟
عوامل متعددی در بروز درد کمر نقش دارند. در مواردی که شما زمین خورده اید یا یک جسم سنگین را برداشته اید درد کمر به صورت ناگهانی به وجود می آید و فقط ۶ هفته طول می کشد. معمولا درد کمر بدون علت مشخصی به وجود می آید. برای کمک روش های ساده درمانی بهبود پیدا می کند برخی از دلایل بروز درد کمر به شرح زیر می باشند:
- برداشتن اجسام سنگین یا انجام حرکات نامناسب می تواند باعث کشیدگی عضلات کمر و رباط های ستون فقرات شود. در صورتی که شما در شرایط جسمانی مناسبی قرار نداشته باشید فشار مداوم بر روی کمر می تواند باعث بروز اسپاسم دردناک عضلات شود.
- بیرون زدگی دیسک یا پارگی دیسک در بروز کمر درد نقش دارد. دیسک به ساختارهای نرمی گفته می شود که بین استخوان ها قرار دارد و به عنوان ضربه گیر عمل می کنند. گاهی اوقات مواد نرم و ژله مانند درون یک دیسک دچار فتق یا پارگی می شوند و به عصب فشار وارد می کنند. در برخی موارد ممکن است فرد بدون آنکه هیچ گونه دردی داشته باشد دچار پارگی یا فتق دیسک شده باشد بیماری دیسک معمولاً در هنگام اسکن ام آر آی از ستون فقرات تشخیص داده می شود.
- استئوآرتریت می تواند قسمت پایین کمر را درگیر کند. در برخی موارد آرتریت در ستون فقرات می تواند باعث تنگ شدن فضای اطراف طناب نخاعی شود و به اصطلاح تنگی کانال نخاعی را به وجود بیاورد.
- ناهنجاری های اسکلتی اختلالی است که ستون فقرات به یک طرف متمایل می شود و به تدریج باعث بروز درد کمر خواهد شد.
- در صورتی که استخوان ها دچار پوکی شوند مهره های ستون فقرات روی یکدیگر فشرده می شود و باعث بروز درد کمر خواهند شد.
فاکتورهای خطر در بروز کمر درد شامل چه مواردی است؟
احتمال بروز کمر درد در همه افراد حتی کودکان و نوجوانان نیز وجود دارد. فاکتورهای متعددی در بروز درد کمر نقش دارند که می توانند شما را در معرض خطر درد کمر قرار دهند این عوامل به شرح زیر می باشند:
- با بالا رفتن سن، کمر درد به یکی از مشکلات شایع دوران میانسالی تبدیل می شود. این اختلال معمولاً از سن ۳۰ تا ۴۰ سالگی شروع خواهد شد.
- نداشتن فعالیت جسمانی منجر به ضعیف شدن عضلات کمر و شکم و در نهایت بروز درد کمر خواهد شد.
چاقی و اضافه وزن فشار زیادی را به کمر وارد می کنند به این ترتیب در صورتی که اضافه وزن دارید باید حتماً وزن خود را کاهش دهید. - برخی از انواع بیماری ها از قبیل آرتریت و سرطان می توانند باعث بروز درد کمر شوند.
- برداشتن و حمل کردن اشیا به صورت نادرست می تواند باعث بروز درد کمر شود.
- برخی از مشکلات روحی از قبیل افسردگی و اضطراب ریسک بروز درد کمر را افزایش می دهند.
- استعمال دخانیات باعث می شود که جریان خون رسانی به قسمت پایین کمر کاهش پیدا کند و به این ترتیب مواد مغذی کافی در اختیار دیسک های ناحیه کمر قرار نخواهد گرفت و شما دچار درد کمر می شوید سیگار کشیدن می تواند روند بهبود را کاهش دهد.
چگونه می توان از بروز درد کمر جلوگیری کرد؟
احتمالا این سوال به ذهن شما رسیده است که چگونه می توان از درد کمر جلوگیری کرد؟ شما می توانید با ورزش کردن و یادگیری نحوه انجام صحیح برخی کارها و تمرین کردن مکانیک های صحیح بدن به بهبود وضعیت جسمانی خود کمک کنید. برای حفظ سلامت و قدرت جسمانی خود به نکات زیر توجه نمایید:
- به طور منظم ورزش کنید و از تمرینات سبک ایروبیک که فشار زیادی به کمر شما وارد نمی کنند و باعث تقویت عضلات کمر و بهبود عملکرد آنها می شوند بهره بگیرید. ورزش و پیاده روی جزو تمرینات بسیار سودمندی هستند که می توانید به انجام آنها بپردازید اما به خاطر داشته باشید که قبل از انجام هرگونه تمرینی با پزشک خود مشورت کنید.
- به تقویت و افزایش انعطاف پذیری عضلات خود بپردازید. تمرینات ورزشی مخصوص عضلات شکم و کمر به تقویت عضلات مرکزی و بهبود عملکرد کمر شما کمک می کند. انعطاف پذیری ران و قسمت فوقانی پا باعث می شود که استخوان های ناحیه لگن در حالت بهتری قرار بگیرند و شما دچار درد کمر نشوید.
- در حفظ تناسب اندام خود کوشا باشید زیرا چاقی و اضافه وزن فشار بسیار زیادی را به عضلات کمر وارد می کنند.
- در صورتی که شما سیگاری هستید حتما سعی کنید از استعمال آن خودداری کنید.
- درست بنشینید و از قوز کردن به سمت جلو خود به خود داری کنید. در صورتی که مجبور هستید به مدت طولانی بنشینید حتماً چیزی را زیر پای خود قرار دهید به طور منظم وضعیت خود را تغییر دهید تا بدن تان فشار وارد نشود. روی یک صندلی مناسب بنشینید که از قسمت پایین کمر شما محافظت می کند. برای این کار می توانید یک عدد بالش کوچک یا یک حوله رول شده را در قسمت پایین کمر خود بگذارید تا ستون فقرات شما در حالت طبیعی قرار بگیرد.
- تا حد امکان از برداشتن اجسام سنگین خودداری کنید اما در صورتی که مجبور هستید یک شیء سنگین را بلند کنید کمر خود را صاف نگه دارید سپس پاهای تان را خم کنید و آن را بردارید. به خاطر داشته باشید که حتماً زانو های تان نزدیک هم باشند تا فشار کمی به کمر وارد شود.
مترجم: لیلا عبدالملکی