درد ران را جدی بگیرید| درد ران| علت درد ران

Rate this post

درد ران جدی بگیرید

درد ران

درد ران یک علامت شایع است که به صورت درد تیر کشنده شدید و ناگهانی توصیف می ‌شود و به صورت خفیف تا شدید احساس می شود. درد ران علل مختلفی دارد و شامل مواردی از قبیل شکستگی یا عفونت مفصل یا مواردی نظیر بورسیت یا آرتریت است. درد این ناحیه آن قدر شدید است که بیمار به مطب پزشک می ‌کشاند. پزشک برای تشخیص علت درد این ناحیه به بررسی سابقه پزشکی بیمار و انجام معاینه جسمانی می ‌پردازد و گاهی اوقات درخواست عکس برداری از آن را خواهد داد. پس از آن که علت درد ران مشخص شد پزشک یک برنامه مشخص را برای درمان اختلال ایجاد شده طراحی می ‌کند که شامل خود مراقبتی، استراحت در منزل، استفاده از کمپرس یخ، مصرف قرص مسکن و فیزیوتراپی است.

علل درد ران چیست؟

ران یک مفصل گوی و کاسه است و درون استخوان لگن قرار دارد. فاصله بین استخوان ران و لگن توسط غضروف پوشانده شده است. غضروف یک بافت نرم و سفید است که نقش ضربه گیر را ایفا می ‌کند و به تسهیل حرکت ران کمک می نماید. هر گونه مشکلی که در مفصل ران به وجود بیاید منجر به احساس درد در این قسمت خواهد شد.

از سوی دیگر درد در قسمت جانبی ران یا قسمت خارجی آن و در نزدیکی پهلوها معمولاً به علت بروز مشکل در مفاصل رباط ها و تاندون ها و اعصاب مجاور مفصل ران ایجاد می شود. تمایز گذاری بین نقاط مختلفی که درد در آن احساس می شود بهترین روش برای شناخت این ساختار پیچیده و تشخیص محل دقیق درد است. در بخش زیر به علل درد ران اشاره می کنیم:

  • استئوآرتریت ران زمانی به وجود می ‌آید که غضروف موجود در مفصل ران به تدریج و با گذر زمان از بین برود. با بالا رفتن سن و رسیدن به دوران پیری غضروف از بین می رود و فاصله بین استخوان لگن و مفصل ران کمتر می شود و در نهایت استخوان ها روی یکدیگر ساییده می شوند و بیمار دچار درد خواهد شد. این اختلال با سفتی و خشکی مفاصل و بدتر شدن درد در هنگام انجام فعالیت جسمانی و بهبود آن با استراحت کردن همراه است.
    آرتریت التهابی انواع مختلفی دارد که می تواند مفصل ران را درگیر کند و به صورت درد تیر کشنده و مبهم خود را نشان دهد. درد حاصل از آرتریت برخلاف درد ناشی از استئوآرتریت در هنگام انجام فعالیت جسمانی بهبود پیدا می کند.

درد ران

  • شکستگی ران یا شکستگی قسمت فوقانی استخوان ران باعث بروز درد تیر کشنده در قسمت خارجی و فوقانی ران یا ناحیه لگن می شود. معمولاً زمین خوردن یا وارد شدن ضربه به ران باعث شکستگی این ناحیه می شود. گاهی اوقات آسیب های استرسی باعث شکستگی استخوان می شود که بیشتر در زنان ورزشکار رخ می دهد زیرا دچار اختلال غذا خوردن، نامرتب بودن چرخه پریود و ضعیف شدن استخوان هستند. مصرف استروئید، استعمال دخانیات و برخی اختلالات پزشکی که باعث ضعیف شدن استخوان می ‌شود از فاکتورهای خطر در شکستگی استخوان ران محسوب می شوند.
  • استئوآرتریت ران زمانی رخ می دهد که این استخوان به اندازه کافی خون دریافت نکند که در این حالت سلول های استخوان از بین می ‌رود و مفصل ران تخریب می ‌شود. در اکثر موارد این اختلال به علت مصرف کورتیکواستروئید و مصرف بیش از حد الکل رخ می دهد.
  • زائده های استخوانی که در اطراف مفصل ران تشکیل می شوند باعث بروز درد خواهند شد. این زائده های استخوانی باعث محدود شدن حرکات بدن و در نهایت پاره شدن رباط های این ناحیه می ‌شوند. درد حاصل از این اختلال اغلب پس از نشستن به مدت طولانی و بلند شدن احساس می ‌شود. گاهی اوقات مفصل ران عفونی می ‌شود و علاوه بر درد، بیمار دچار تورم، التهاب و تب نیز خواهد شد.

درد ران

  • در برخی موارد نادر سرطان استخوان می تواند باعث بروز درد ران شود. معمولا این درد در هنگام شب و استراحت تسکین می یابد. با بزرگ شدن تومور درد ران دائمی خواهد شد. این اختلال با درد، کاهش وزن و خستگی غیر عادی همراه می ‌شود و به علت ضعیف شدن استخوان احتمال شکستگی آن وجود دارد.
  • کشیدگی عضله همسترینگ یکی از اختلالاتی است که باعث بروز درد ران می شود. این اختلال در پی پارگی خفیف در عضله به وجود می آید. در صورتی که این عضله دچار پارگی شود بیمار با درد زیاد در ناحیه کمر و پهلو و باسن مواجه خواهد شد.
  • مفصل ساکروایلیاک وظیفه متصل کردن قسمت پایین کمر به لگن را بر عهده دارد. مشکلات متعددی که در این مفصل به وجود می آید شامل آرتریت مفصل، عفونت مفصل یا آسیب دیدگی رباط های مفصل است که باعث درد تیر کشنده و شدید خواهد شد و معمولا در هنگام ایستادن و راه رفتن بدتر می شود و درد آن به ران و پا انتشار می یابد.

درد ران چگونه تشخیص داده می شود؟

درد ران

هنگامی که شما به علت درد ران به پزشک مراجعه می کنید در ابتدا از شما در خصوص علائم و نشانه هایی که دارید سوال می پرسد این سوالات بدین شرح می باشند: آیا درد ران با استراحت کردن یا ورزش کردن بهتر می ‌شود یا بدتر؟ آیا به غیر از درد علامت دیگری نیز دارید؟ آیا شما یا اعضای خانواده تان با مشکلات مفصل مواجه هستید؟ آیا اخیراً دچار ضرب دیدگی ران شده اید؟ در مرحله بعدی به انجام معاینه ران می پردازد و از شما می خواهد آن را در جهات مختلف بچرخانید تا بتواند دامنه حرکات آن را بررسی کند.

در صورتی که پزشک به اطلاعات بیشتر نیاز داشته باشد درخواست انجام عکس برداری از این ناحیه را خواهد کرد. عکس برداری توسط اشعه ایکس می تواند اطلاعات لازم در خصوص شکستگی استخوان ران یا تغییرات ایجاد شده به علت استئوآرتریت را در اختیار پزشک قرار دهد. از اسکن ام آر آی برای به دست آوردن اطلاعات لازم در خصوص بافت های نرم این قسمت استفاده می شود تا پزشک بتواند وجود هرگونه التهاب، عفونت یا پارگی احتمالی رباط و تاندون را تشخیص دهد.

درد ران چگونه درمان می شود؟

درد ران

درمان درد ران به علت درد بستگی دارد و معمولا شامل یک برنامه چند بخشی است که عبارت است از خود مراقبتی، مصرف دارو، فیزیوتراپی و گاهی اوقات عمل جراحی. درمان درد ران به شرح زیر است:

  • پزشک از شما می خواهد که از انجام دادن کارهایی که باعث بدتر شدن درد می شود مانند بالا رفتن از پله خودداری کنید. برای راه رفتن از عصا و واکر کمک بگیرید تا تعادل بیشتری داشته باشید.
  • مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب می ‌تواند به تسکین درد ران ناشی از بیماری‌ های مختلف از قبیل استئوآرتریت، پارگی رباط و تاندون، بورسیت و مواردی از این قبیل کمک کند. در مواردی که بیمار دچار درد شدید شده باشد پزشک به تجویز داروهای مسکن مخدر می ‌پردازد.
  • فیزیوتراپی برای تسکین درد و درمان درد ران ضروری است. تمریناتی که پزشک برای تسکین درد ران تجویز می کند به بهبود قدرت، انعطاف پذیری و دامنه حرکات ران کمک می کند. ممکن است پزشک از ماساژ درمانی، التراسوند، کمپرس گرم و سرد برای تسکین درد و کاهش التهاب استفاده کند.
  • در مواردی که درد ران شدید باشد پزشک درخواست انجام عمل جراحی را خواهد داد. گاهی اوقات بیمار دچار استئوآرتریت ران است و علی‌رغم روش‌ های درمانی مراقبتی وضعیتی بدتر شده است که در این حالت پزشک به انجام جراحی تعویض کامل مفصل ران می ‌پردازد تا حال بیمار بهبود پیدا کند.

 

مترجم: لیلا عبدالملکی

منبع

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!
پیمایش به بالا